Hur får man någon att sluta knuffas och buttas?

Söndagkväll. Imorgon är det måndag igen och åter dags för jobb och förskola. Mer än tidigare längtar jag till sommarlovet, och en stor anledning är att jag inte har koll på hur Elias har det på förskolan. Eller jo, han har det jättebra och stormtrivs med både fröknar och kompisar. Men, det finns en kompis (eller, kompis och kompis, ordvalet kan diskuteras) som buttas, knuffas och har tagit stryptag på honom. Anledningen till att jag reagerar är att det alltid är samma namn som dyker upp när Elias berättar vad som har hänt, och det har pågått en längre tid. Om Elias hade berättat att flera av kompisarna på förskolan knuffas och är på honom hade jag varit lugnare då jag hade tolkat det som att det är en del av leken och att Elias själv är lika delaktig, buttas, knuffas och tar strypgrepp på skoj. Nu dock vet jag inte. Det känns som att det är Elias som blir utsatt, som är utpekad. Idag har jag pratat med en av fröknarna om detta och jag känner mig lite lugnare, fröknarna är medvetna om problemet, men samtidigt önskar jag att allt slutar och det snart. 
 
P och jag har i omgångar diskuterat detta, att Elias upplever att han blir knuffad, och nu en tid framöver får vi här hemma fortsätta diskutera med Elias hur man ska vara en bra kompis. Om jag har förstått det rätt brukar Elias förskolekompis som knuffas vilja vara med och leka med Elias och de andra kompisarna, men att de alltid säger nej, och detta kan så klart leda till att förskolekompisen blir ledsen, tröttnar och ger igen. Eller? Jag har tidigare pratat med Elias om hur han själv känner sig när han inte får vara med och leka med de äldre killarna som han ser upp till så mycket, och Elias har sagt att han blir ledsen. Precis samma känsla (nästan i alla fall) måste väl alla få när de inte får vara med? Det gäller bara att få Elias att förstå det. Om man leker tillsammans bidrar det till mindre bråk. Eller? Hur får man någon att sluta knuffas och buttas? Samtidigt måste Elias även förstå att det inte är ok att ge sig på någon annan, knuffas och buttas, och att man måste sluta. Förskolekompisen måste sluta, och Elias själv måste sluta (för han knuffas säkert han också ibland och jag är inte,vill inte vara, en mamma som tror att våra småkillar är helt oskyldiga till allt). Sedan måste vi på allvar prata om att man aldrig får ta strypgrepp om någon, inte ens om man skojar, då det kan vara rent av livsfarligt. Jag har försökt, lite då och då, tala om för Elias att huvudet och halsen inte är några leksaker och att man aldrig aldrig får ta ett skärp eller snöre runt halsen, eller en påse över huvudet. Men, mitt i leken glöms det säkert bort och vi får fortsätta påminna och prata om det.
 
Imorse, när jag hade klivit ur duschen och skulle göra mig redo för Fixardagen, kom Elias upp till mig och sade att han nästan önskade att förskolekopisen inte skulle komma till Fixardagen så att han inte skulle behöva bli knuffad. Bara det känns tungt för mig. Värre blev det när jag fick veta att han även till mummu tidigare på morgonen hade sagt:
 
- X kanske inte vill att jag ska gå på dagis, men.... det måste jag ju..... 
 
 
Det värker i mammahjärtat. Det är kväll och problem och känslor känns större nu än de gör dagtid. Jag bara önskar att morgondagen blir bra. Jag önskar att Elias slipper bli knuffad och jag önskar att Elias själv är snäll och inte ger sig på någon annan. Jag önskar att vi får en bra morgondag och en bra vecka.  
 
Nighty-Night! 
 

Kommentarer
Postat av: susanne

Men fy det lät inge roligt. Förstår att det måste kännas jobbigt. Bra att du pratat med pedagogerna och nu får man ju hoppas på att dom kommer jobba med problemet så att det blir bättre. Ingen ska behöva kännas sig rädd för att gå till förskolan. Vi hade ett problem barn i höstat han var på flera av barnen och vi fick höra från flera håll hur barnen var rädda för honom. det slutade med att vi fick punkta honom alltid en på honom och det gav resultat och det blev lugnare i gruppen. Vet inte hur det skulle vara nu då han flyttade strax efter jul.

2013-05-20 @ 08:01:40

Kommentera inl‰gget h‰r:

Namn:
Kom ihÂg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


En gratisdesign av:

jennyjanssons.com

Bilder i headern frÂn weheartit.com


RSS 2.0
Ladda ner en gratis bloggdesign p www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!