Tillbakablick på året 2010.

År 2010 började med att vår lilla familj, tillsammans med mina föräldrar, samt bror med familj åkte till Sälen en veckan. Elias och hans kusin Oskar kröp runt för fullt, och så snart tillfälle gavs norpade Elias åt sig någons fingrar så att han kunde öva på att gå. Min morbror och hans flickvän gjorde oss sällskap mot slutet av veckan, och på kvällarna var det Wii som gällde. Gubbsingen och jag hann även med några skoterturer uppe på fjället. Och, jag var mörkhårig!  I februari fyllde vår lille kille ett år. Födelsedagen firades med frukost tillsammans med närmsta familjen då vi sedan skulle iväg till Västerås på Elias tremännings dop. Två veckor innan sin 1års-dag lärde sig Elias att gå, och sedan dess har han tagit sig runt här hemma precis som han vill.

Påsken firades hemma och hos mina föräldrar. När snön väl smält var det enklare för Elias att gå ute och utforska saker och ting, och en kort promenad tog mycket längre tid än beräknat, varje staket och vrå skulle studeras. Varje vecka blev det även besök på Öppna Förskolan och lek där, vilket Elias stormtrivdes med. Under hela våren pågick även rusten av källaren och vi är riktigt nöjda med våra gubbar som slet så, och fixade allt allteftersom vi kom med idéer och förändringar. Inredning av gillestugan kvarstår dock.
Sommaren började med en kryssning till Helsingfors med mamma och pappa och bror med familj, och innebar sedan camping och träffa släkten på olika håll. Först var vi upp en sväng till stugan och träffade gubbsingens kusiner, och även Elias tremänningar, sedan blev det tur med husvagnen ner till HighChaparral och Göteborg, via Ullared. Besök och bad i Furuviksparken och annat kul hanns med, och jag och gubbsingen hann fylla år vi också. Ska även nämnas att min bonussvärfar Roger Nordén gick bort den 27maj, och honom saknar vi fortfarande jättemycket.   


Hösten har gått i jobbets tecken för gubbsingen och mig, och dagis för Elias. De första två veckorna på dagis var inte alls roliga, tyckte Elias, som satt i sin vagn, med nappen i munnen och snuttefilten i handen. Nu dock stormtrivs han där och det är inga problem att åka iväg på morgnarna. Ett skönt avbrott var resan till Thailand med närmsta familjen, och den mörka hösten i Sverige blev inte alls jobbig. Hösten har även, för första gången, gått i bloggandets tecken och kul är att familj, släkt och vänner hittat hit.    :)


Det är inte lätt att välja ut bilder som tagits under ett år. Jösses... Men, dessa ovan är i alla fall några som får gestalta året som gått. Nu kvarstår endast några timmar av år 2010 och vi ska bege oss till kompisar i Sund. Gubbsingen, Elias och jag passar på att önska alla ett Gott Nytt 2011! Tack för i år och Tack för allt!!!!

Bye!

Date Night.

hihihii... Vill ni se en rolig bra komedi så är Date Night ett tips. Efter 20min var jag något skeptisk till filmen, men sedan tog sig handlingen och vi skrattade ordentligt både gubbsingen och jag. Steve Carell är riktigt bra i huvudrollen och filmen helt klart sevärd.
Nighty-Night!

Middagstips.

Här kommer ett middagstips. Efter en massa julmat och annan snabbmat var det riktigt riktigt gott att äta ordentlig sund god mat. Åh, så gott det var: ugnsstekt baconinlindad fläskfile med bea-sås, stekt sparris och tomat-mozzarellaostsallad med crema di balsamico.Har ni inte bestämt er för vad ni ska äta, eller bjuda på imorgon, är detta ett tips. Jättegott tycker vi.
Bye! 
 


Vad händer hos oss idag?

Hmmm... Så, vad händer hos oss idag? Elias sover just nu, gubbsingen jobbar och sitter med återförsäljare i telefonen, och jag sitter och stickar lite. Och, bloggar.

Har beställt en klänning från Bubbleroom till bröllopet som vi ska på i januari. Får se om den passar när jag får den, det är inte lätt att hitta klänning när man har en mage som växer. Det är alltså inte en mammaklänning jag har beställt, utan jag hoppas att denna sitter ok ändå, att den inte tänjs ut, och att jag kan ha den i fortsättningen också. Vi får helt enkelt se. Sedan är det alltid, tycker jag i alla fall, svårt att hitta en klänning till ett vinterbröllop. Klänningen ska fortfarande vara fin, samtidigt som jag inte vill att den ska vara för bar eller somrig. Inte lätt....

Men, nu ska jag passa på att sticka lite ytterligare innan vår lille kille vaknar. Bye!

Sängstomme Malm från IKEA.

Jopp, det blev en säng. En vit sängstomme Malm från IKEA. Nu får vi lägga upp en plan för hur vi ska introducera den för Elias. Tror att det blir så att vi bygger ihop sängen tillsammans med honom (om det nu går) en förmiddag, och sedan får han sova lunch i den första gången. Har inte ens tänkt på att han faktiskt kan protestera högt och inte alls vilja sova i den, så Tack snälla Emma för att du nämnde detta.    :)

Förutom sängen idag shoppade Elias och jag på mellandagsrean. Elias hittade två tröjor, och jag en stickad mammatröja. I och för sig gick Elias och hängde upp tröjorna han hade att välja mellan på en helt annan hylla, men innan det pekade han på tröjorna han tyckte om. Typ.   ;)    Tycker nästan att det blir mindre och mindre att välja bland på mellandagsrean nu jämfört med hur det var när jag var ung. Eller, så är jag mer kräsen nu. Sedan var det även utplockat i butikerna då rean redan hållit på några dagar. Hur som fick Elias en Bamse-tröja till så nu har han två som han kan växla mellan så att jag hinner med att tvätta. Och, givetvis skulle han ha på sig sin nya Bamse-tröja direkt när han kom hem. Lille söte kille.Nu ska jag ta natten och hoppas att Elias har en bra lugn natt. Jag behöver sova. Har tagit alldeles för många nätter igen och hoppas alla andra mammor som har pojkvänner/sambos/makar som helt automatiskt och utan krångel hjälper till med nätterna vet hur bra de har det på just den punkten......  

Nighty-Night!

En egen säng?

Det är lyxigt med sovmorgnar till klockan nio. Även Elias har tagit jullov och passar på att sova länge, och det är vi jättetacksamma för här hemma.    :)

Idag måste min lilla Citra hämtas på verkstan, och sedan ska vi nog åka till IKEA och köpa en säng till Elias. Han sover fortfarande i sin spjälsäng, och det mest för att gubbsingen och jag tycker att det är bekvämt att han inte nattetid tassar in till oss. Jag vet inte hur tidigt barn ska börja sova i egen 'stor' säng? Elias har fortfarande inte klättrat ur sin egen säng här hemma, men både i Thailand och hos sin mormor och morfar har han tagit sig ur spjälsängen. Så, han är på väg. Vår lille kille blir två år i februari, så det kanske är dags? En stor fördel med egen stor säng till Elias är även att antingen gubbsingen eller jag kan sova hos honom när han är orolig eller sjuk, så att den andre kan fortsätta sova något så när ostört i vår säng. Som det är nu ligger Elias mellan oss när han är sjuk, far runt som en propeller, sparkas och håller oss vakna, vilket inte alls är bra. Så, en egen säng till Elias vore nog bra - det å andra sidan kommer innebära att vi under en period framöver kommer att vakna av Elias som vill sova hos oss mitt i natten. Hmmm.....  

Om det inte blir säng idag ska vi nog kika på soffa ner till gillestugan, eller duschkabin till badrummet uppe. Vi får helt enkelt se vad det blir.

Bye Bye!


Åkt pulka.

Idag har Elias åkt pulka med sina kusiner John och Lilly. Och oj vad Elias tycker att det är kul: inte för att det går så fort, och inte för att backen är så jättestor, men skriker av glädje det gör han. Det är så underbart kul att se vår lille kille så lycklig. Lite fika i form av glögg och pepparkaka hann det också bli innan vi begav oss hemåt.  


Nu är det åter kväll, Elias sover och gubbsingen och jag ska passa på att ta till vara den stunden vi har tillsammans innan vi däckar av trötthet.
Bye Bye!

Julfirandet 2010

För första gången i hela mitt liv spenderade jag julafton hemma. Jag har alltid, mer eller mindre, spenderat julafton hemma hos mamma och pappa, och detta var ett nytt steg i mitt liv. Ett steg som faktiskt inte var så dumt....  

På julafton kom Elias farmor, faster Katja med familj, och bonusfaster Sandra hem till oss. Det blev julbord med massa massa mat (som vi fortfarande kämpar med), Kalle på TV, lek, besök av tomten och tillslut julklappsöppning. Elias var helt fascinerad av tomten (som kom på skoter!!!) och nämner fortfarande lite då och då att han fick sin favorittraktor av just tomten. Lilly och John hade fullt upp med att öppna sina julklappar och var nöjda de också. En jättemysig julafton var det och gubbsingen och jag pustade ut och somnade tidigt den kvällen. Men, ojojojooj vad det är fullt upp att hålla i julfirandet med familj/släkt hemma och jag beundrar mamma och pappa som har fixat och trixat kring julen alla dessa år.     
 På juldagen packade gubbsingen, Elias och jag in oss i bilen och åkte till mamma och pappa för att fira lite jul även där. Min bror, Karin och Elias kusin Oskar var också där. Även Elias gammelmormor och gammelmorfar var på besök. Småkillarna var jätteglada över att se varandra igen och sprang runt runt och lekte. När det väl var dags för julklappar hade killarna fullt upp med att öppna paket, samt hinna leka med sina nya leksaker. Populärast blev nog de radiostyrda bilarna som de fick. På annandag jul tog gubbsingen, Elias och jag en kvällspromenad för att få lite frisk luft och det var jätteskönt. Ett åk i den lilla backen hann det bli.    :) Vi tackar för alla julklappar vi fått i år, och TACK alla som velat fira jul med oss!!! 
Bye Bye! 
 


Julpyssel.

Äntligen dags för lite uppdateringar.   :) 

Kvällen, och natten ska jag erkänna, innan julafton satt jag med lite julpyssel medan killarna sov gott i sina sängar. Har alltid velat ha en egen julstrumpa som tomten, eller gubbsingen, kan stoppa ner en liten julklapp i, en julklapp som man kan öppna lite tidigare på julafton då väntan på de andra klapparna under granen kan bli så jättelång. Då vi skulle fira jul här hemma för första gången bestämde jag mig för att i alla fall Elias och hans kusiner skulle få en varsin julstrumpa. Och, så här blev det:

 


Är faktiskt ganska nöjd med resultatet. Inga Disney-strumpor precis, men söta ändå. Eller? Julstrumporna är köpta på BR-leksaker, och målade med vit textilfärg. Ett tips till pyssliga personer.   ;)  
Bye!

 


God Jul!

Önskar alla en riktigt God Jul lite så här i efterskott. Har firat jul med gubbsingens familj hemma, och är nu hos päronen och firar här. Återkommer med bilder och annat när vi är hemma igen.

Bye Bye!

Lilla julafton.

Ikväll har vi haft Elias farfar och Gun här på besök. Lugnt, avslappnat och mysigt att sitta och prata med dem. Mest var det Elias som underhöll oss, men ändå.     :)

Elias firade lilla julafton med att öppna två paket, och blev jättelycklig när han fick en egen Bamse-björn. Ska bli spännande att se vad han säger imorgon om alla andra paket han får. Jag fick en jättefin, eller jättebra kanske jag ska säga, julblomma: rökt lammfiol. Blir perfekt att smaska på.

Nu när vår lille kille sover ska gubbsingen och jag tomta lite till och först och främst slå in julklappar till imorgon. Älskar den biten. hihihiii......

Bye Bye!

För första gången.

Igår träffade vi vår andra lilla knyte för första gången. Jättekul och jättespännande! Det var en livlig liten krabat som lekte titt-ut med oss. En livlig liten krabat som är jättelik sin storebror. (Kan vi säga så redan nu?????? Men, det såg verkligen ut som det.) Efter undersökning och beräkningar mår vårt knyte bra och beräknas komma runt den 19maj 2011. Hoppas hoppas hoppas bara att allting kommer att gå bra nu....

En sak som jag dock saknar är förväntningen och känslan vi hade när vi väntade Elias. När vi väntade vår lille kille visste vi ingenting om någonting. Inskrivningssamtalet var spännande, första ultraljudsbesöket var spännande då vi inte visste hur det skulle vara, hur det skulle gå, att höra hjärtat för första gången var spännande, ja allt var spännande. Det känns lite orättvist mot vårt andra lilla knyte att vi inte har riktigt samma känsla nu. Visst är vi jätteglada, förväntasfulla och så, men det är inte riktigt samma sak och det är synd.

Nu ser vi dock fram emot första sparkarna som jag ännu inte känt av än. Vi vet nu i alla fall att allt är bra och att vi inte behöver oroa oss - och det är perfekt.


Bye Bye!

Julekul-dagen.

Igår var jag trött. Ojojoj så trött jag var. Jobbet gick bra, eftermiddagen gick bra, men så snart vi kom hem däckade jag i sängen. Nu har jag sovit i över tolv timmar. Så jätteskönt.

Måste berätta att Julekul-dagen på jobbet var jättemysig, och trots att det är fria aktiviteter för eleverna så fixar alla det otroligt bra utan att stöka och förstöra. Jag fick äntligen mitt konto på Skola24 (nytt program för att föra in frånvaro på eleverna) att fungera, och så hann jag pyssla lite själv också. Inte det att jag blev färdig, men jag fick en liten stund till eget.

Full kreativitet i bildsalen på jobbet.


Efter lunch spenderade jag en liten stund på stan och köpte några nödvändigheter och några småklappar, så nu är även det gjort. Men, som sagt, krafterna tog slut till slut.

Ska också nämna att gubbsingen inte hade någon vidare dag igår. När han skulle köra Elias till dagis gick bilen sönder och de kom ingen vart alls. Så, det var bara att först ringa taxi och ta den till dagis, sedan åka ner och låna bil av svärmor, sedan in till stan och hyra hyrbil med släp, hem igen och hämta bilen, och till slut in till stan och lämna in bilen på verkstaden. Stackarn. Så, nästan hela gårdagen gick i bilens tecken. Elias yttrade hela kvällen orden: 'pappa åka annan bil' och 'pappas bil sönder'. Han förstår han också.   :)

Bye!

En Julekul-dag på jobbet.

Igår kom vi hem efter halv nio på kvällen. Stackars Elias var helt slut efter dagens bravader. Även jag var trött, men orkade ändå vara uppe och tomta lite till på kvällen. Så, nu är kusinernas klappar färdiga helt och hållet, och det som återstår är städ, bak och matlagning inför fredagen.

Idag är det en Julekul-dag på jobbet, vilket innebär att eleverna pysslar och sysslar med sådant de tycker är kul fram till lunch, även jag ska försöka pyssla lite. Efter lunch återstår en kort samling innan eleverna äntligen tar ett efterlängtat jullov. Ska erkänna att även jag längtar.    :)

Så, några timmar kvar. Bara att åka iväg till jobbet och sätta igång. Bye Bye!

Min egen önskelista.

Jag tror att jag har varit snäll iår. I alla fall till den största delen. Så, här kommer min egen önskelista till tomten detta år. Får Elias, ja då får jag.     :)


 


Bye!

Vår julgran 2010.

Nu är den klar och jättefin tycker vi. Vår julgran 2010. Myser.    :)
Bye Bye!

Just nu klär vi granen.....

Just nu klär vi granen och shakear till Alvin och gänget som sjunger julsånger. Elias gillar det skarpt. Oj vad han skrattar.   :)

Dock har vi en general här hemma. Man kan inte klä granen lite slumpmässigt eller, som vi tycker, lite jämnt fördelat. Nepp. Elias bestämmer och då hamnar alla röda kulor på ett och samma ställe, och alla vita på ett annat ställe, i klunga. När vi försöker föreslå någonting helt annat blir det protester.

Så, alldeles strax ska vi lägga Elias (blev en sen kväll för honom) och då ska gubbsingen och jag ta och fixa till granen som vi vill ha det. Eller, så kanske granen ska vara precis så som Elias vill. Hmmm....    ;)

Bilder på en färdigklädd gran kommer. Tills dess lite julmusik som Elias gillar. Bye!
Snö.

Alltså..... Jag gillar vinter och snö. Det är så mycket enklare att till exempel åka bil när det är vitt och ljust ute än mörkt. Jag blir så mycket piggare och gladare av en riktig vinter än en mörk blöt sådan. Men, räcker det inte nu???

Idag när jag skulle åka hem från jobbet var jag verkligen tvungen att tänka efter var jag hade ställt bilen. När jag väl kom ihåg det gällde det sedan att hitta den.
För min del behöver det inte snöa mer denna vintern. Jag är nöjd. Snön får gärna vara kvar fram till sportlovet, sedan får det bli vår. Men, det behöver verkligen inte snöa mer. Eller????

Bye!

Hur jag ska hinna med....

Åter en ny måndag och jag vet inte hur jag ska hinna med allt jag vill hinna med idag. Inte det att jag är stressad, tror jag. Men, vill hinna med småsaker som tillsammans tar lite tid, exempelvis köpa den där julklappen till gubbsingen som han har önskat sig hur länge som helst, handla mat och andra nödvändiga saker hem, posta födelsedagskort som måste iväg, sedan klä julgran och tomta här hemma innan Elias ska sova. Hmmmm..... Måste fundera på dagens upplägg.....    ;)

Men, nu iväg till jobbet där en hel del står och väntar också. Börjar dock med ämneskonferens som går i julmystecken.

Ha en bra dag! Bye Bye!

Handlat julklappar.

Idag har vi köpt en jättefin gran och Elias har handlat julklappar till sina kusiner. Typ. Han har i alla fall varit med och bestämt lite genom att peka på den julklapp han tycker att kusinerna ska få. Tyvärr blev det för sent för paketinslagning och julgranspyntning ikväll, så det får vi ta imorgon.
Nu blir det lite förberedelser inför morgondagen, sedan sova. Nighty-Night!

4e advent.

Det är 4e advent och vi ska köpa julgran idag. Längtar. Tycker varje år att det är lika mysigt att gå ute bland granarna och välja ut den gran som ska stå hemma hos oss. De senaste åren har vi köpt julgran på samma ställe, så det blir att åka dit i eftermiddag igen. Sedan ska vi pynta till kvällen.  

Saknar dock julgranspynt och julförberedelser hemma hos mina föräldrar. Är verkligen jätteledsen för att vi inte kommer att fira julafton hemma hos dem. Men, det får bli så i år. Det är konstigt vad uppväxt och traditioner sätter sina spår. Och, det innebär att våra traditioner som gubbsingen och jag påbörjar nu här hemma kommer att sätta spår i vår lille kille. Jag hoppas hoppas att det kommer att bli en mysig jul.

Konstigt nog har jag inte drabbats av julstressen än. Läste några tips i tidningen (Aftonbladet) igår hur man håller stressen borta, och visst ska jag försöka tänka på det. Men, tror att det ibland är lättare sagt än gjort. Står man där i den långa kassakön och bara ska betala några få saker är det nog lätt att bli stressad. Det som fastnade i huvudet på mig var dock: att ingen garanterat kommer att tycka att det är kul att fira jul med mig om jag är stressad, och jag själv kommer att missa underbara små stunder med Elias och gubbsingen om jag inte varvar ner. Så, just nu känns det som att vi tar en dag i taget, pysslar och förbereder, och så får vi se hur långt vi helt enkelt hinner. Men, det är fem dagar kvar till jul... får se hur jag tänker och resonerar om några dagar....

Nu ska jag passa på att ta mig lite egen tid medan Elias sover och gubbsingen skottar snö ute. Bye Bye så länge!

Inception.

Gubbsingen och jag har sett Inception. Vilken bra film! Är överförtjust i hela idén om drömmar i drömmar i drömmar. Och, jag gillar det här med att man faktiskt måste tänka lite när man ser en film.    :)

Leonardo Dicaprio var riktigt bra i huvudrollen, och de andra lika så. Rekommenderar denna starkt!
Bye Bye!

Önskelista till tomten.

Elias har skrivit sin allra första önskelista till tomten. Under tiden han skrev viskade han även vad han önskar sig, och tur är väl det för han har inte den lättaste handstilen att läsa. Men, vi hoppas att tomten klarar av att läsa det ändå.     ;) 
 

Listan kan komma att fyllas på de närmsta dagarna. Bye!


Helkväll med...

Igår fick Elias en helkväll med sin pappa, och jag en helkväll med mina arbetskamrater.

Det är verkligen kul att träffa sina arbetskamrater under helt andra former än skolan ibland, och igår kväll var ett sådant tillfälle. I team lagades förrätt, varmrätt och efterrätt och ojojoj så gott det var. Verkligen lyckat alltihop. Vårt team, After Dark, ansvarade för efterrätt och kaffe och alltid glada Madde R och jag fixade kexen, kaffe med lite gotta till och mys i personalrummet (inte så svåra uppgifter till vår lycka). Måste testa recepten här hemma någon gång.

Några bilder från kvällen.

Bye Bye!

Igår ville inte bloggen.

Igår ville inte bloggen fungera alls. Eller, så var det jag som inte visste hur jag skulle göra när layouten var en helt annan. Nu dock så är allt som vanligt, men det blir bara korta inlägg idag. Jag ska ta och slänga i mig maten innan det är dags att åka iväg på några småärenden, som att posta brev etc.

Förresten, konstaterade för en liten stund sedan att det faktiskt bara är tre arbetsdagar kvar detta år. Jätteskönt!!! Det är vid dessa tillfällen vi lärare helt klart har valt rätt yrke. 

Men, nu äta som sagt. Bye Bye!

En snöskottares dagbok.

Vilken tur att gubbsingen har en snöslunga och en csf.    ;)  En snöskottares dagbok
(hämtat ur Julsnack.)


 9: e december
Vi vaknade upp till en underbar matta av kristallvit snö, som täckte varenda centimeter av landskapet. Vilken fantastisk syn! Finns det något finare ställe i hela världen? Att flytta hit var det bästa idé jag någonsin haft. Jag skottade för första gången på flera år och kände mig som ung på nytt. Jag skottade både vår uppfart och trottoaren. I eftermiddags kom snöplogen och fyllde trottoaren med snö igen och blockerade uppfarten, så jag fick skotta igen. Vilket underbart liv.

12: e december
Solen har smält all vår fina snö. Vilken besvikelse. Min granne säger att jag inte ska oroa mig, vi kommer absolut att få en vit jul. Ingen snö på julen skulle vara förskräckligt! Bob säger att i slutet på vintern kommer vi att ha så mycket snö att jag aldrig vill se snö igen. Jag tror inte att det är möjligt. Bob är en trevlig människa. Jag är glad att han är vår granne.

14: e december
Snö, underbara snö! Det kom 20 cm i natt. Temperaturen hade sjunkit till -20. Kylan får allting att gnistra så. Vinden gjorde mig lite kall, men jag värmde upp mig med att skotta uppfarten och trottoarerna. Detta är livet! Snöplogen kom tillbaka i eftermiddags och begravde allt i snö igen. Jag insåg inte att jag skulle behöva skotta så här mycket, men jag kommer verkligen i form på det här viset.

15: e december
50 cm till. Sålde min van och köpte en fyrhjulsdriven bil i stället. Köpte vinterdäck till frugans bil och två extra snöskyfflar. Frugan vill skaffa en vedspis utifall elektriciteten skulle sluta fungera. Jag tycker det är löjligt. Vi bor ju faktiskt inte i Alaska.

16: e december
Snöstorm i morse. Föll omkull på isen på uppfarten när jag saltade. Ont som fan. Frugan skrattade i en timme, vilket jag tycker var väldigt elakt.

17: e december
Fortfarande långt under noll grader. Vägarna är för isiga för att man ska kunna ta sig någonstans. Det var strömavbrott i fem timmar. Inget att göra utom att stirra på frugan och försöka att inte irritera henne. Vi skulle nog ha köpt en vedspis, men det erkänner jag inte för henne. Jag hatar när hon har rätt. Jag kan inte fatta att jag fryser ihjäl i mitt eget vardagsrum.

20: e december
Elektriciteten är tillbaka igen, men det kom 35 cm till av den där skiten i natt. Mer snöskottning. Det tog hela dagen. Snöplogen kom två gånger. Försökte hitta en grannunge som kunde skotta, men dom var upptagna med att spela hockey sa dom. Jag tror dom ljuger. Ringde till den enda järnaffären i trakten för att fråga efter en snöslunga, men dom var slut. Dom får kanske hem fler i mars. Jag tror dom ljuger. Bob säger att jag måste skotta annars kommer kommunen att göra det och sedan skicka mig en räkning för jobbet. Jag tror han ljuger.

22: a december
Bob hade rätt om att det blir en vit jul därför att det föll 32 cm till av den där vita skiten, och det är så kallt att det nog inte smälter förrän i augusti. Det tog mig 45 minuter att klä på mig och gå ut och skotta, sedan blev jag tvungen att pissa. När jag klätt av mig, pissat och klätt på mig igen var jag för trött för att skotta. Försökte hyra Bob att ta hand om snöröjningen resten av vintern eftersom han har en plog på sin lastbil, men han säger att han inte har tid. Jag tror att den skitstöveln ljuger.

23: e december
Bara 5 cm snö idag. Det är nollgradigt nu. Frugan ville att jag skulle juldekorera huset i morse. Är hon knäpp eller? Varför sa hon inte det för en månad sen? Hon säger att hon gjorde det, men jag tror ta mig fan att hon ljuger.

24: e december
15 cm. Snön har blivit så hårt packad av snöplogen att jag bröt av snöskyffeln. Tror jag fick en hjärtattack. Om jag får tag på den jäkeln som kör snöplogen ska jag dra honom i hans kulor genom snön. Jag vet att han gömmer sig runt hörnet och väntar på att jag har skottat färdigt sedan kommer han längs gatan i 100 km i timmen och plogar igen det jag nyss skottat! Frugan vill att vi ska sjunga julsånger i kväll när vi öppnar julklapparna men jag är för upptagen med att kolla efter snöplogen.

25: e december
God jul. 50 cm till av den jävla skitsnön. Blev insnöad. Tanken på att skotta gör att mitt blod börjar koka. Gud vad jag hatar snön! Snöplogsföraren kom förbi och frågade om en donation. Jag slog honom i huvudet med snöskyffeln.

26: e December
Fortfarande insnöad. Vad fan flyttade jag hit för? Alltihop var HENNES ide. Hon går mig på nerverna.

28: e december
Fortfarande insnöad. Satmaran gör mig galen.

29: e december
25 cm till. Bob säger att jag måste skotta taket annars kan det rasa in. Det var det löjligaste jag har hört. Hur dum tror han att jag är?


30: e december
Taket rasade in. Snöplogsföraren stämmer mig på en miljon kronor för att jag slog honom i huvudet. Frugan åkte till sin mamma.

31: a december
Eldade upp det som var kvar av huset. Ingen mer skottning.

8: e januari
Jag mår så bra. Jag älskar dom här små pillren dom ger mig.
Varför är jag fastbunden i sängen?
Bye Bye!

Totalt försvunnit.

Det är onsdag kväll, snart i alla fall, och julkänslan jag har haft inom mig har totalt försvunnit. Jag vet inte var jag tappat den, och vet heller inte var jag ska börja leta. Är istället trött och irriterad, och kan inte släppa det.

Idag kom dock julkorten vi beställt och ikväll ska det skrivas adresser och drickas glögg. Lite julmusik till det borde hjälpa julkänslan hitta mig istället om jag nu inte kan hitta den. Fungerar det så, tro? Vill så gärna ha en myskänsla inom mig än vara kort och tvär som jag är nu. Stackars gubbsingen.......

Så, ingen vidare rolig Ami här hemma. Och, inget vidare roligt blogginlägg heller. F'låt!
Bye!

Jobb som snurrar i huvudet.

Det är mest jobb som snurrar i huvudet just nu. Inte så mycket vad jag ska hitta på att göra de sista dagarna innan jul, utan snarare hur det blir till våren och om 1 1/2 - 2 år. I förrgår tyckte jag att chefen kom med ett jättebra förslag när det gäller vikarie för mig när jag går hem, och allt kändes bra. Nu, när jag har funderat mer på det, är jag inte så glad längre och istället känns det som om luften gått ur mig.

Nu vet jag att ingenting är spikat än, inga beslut har tagits. Men, det lutar åt att jag åter kommer att förlora en klass, en klass som jag kämpat med och som jag verkligen såg fram emot att fortsätta med i år8 och 9. Jag vet att jag är självisk när jag tänker så, och att det faktiskt inte är jag som lärare som är viktigast. För elevernas del kan det inte bli bättre än att få den vikarie som är tänkt att hoppa in efter mig, en utbildad lärare med erfarenhet itsället för en helt ny människa utan erfarenhet. Med människa menar jag givetvis en nyutxaminerad lärare. 

Det känns dock jättetråkigt att förlora en bra klass, en klass som jag trivs med, och framför allt att förlora en jättebra klassföreståndarkollega. Jag har haft oturen att ha klassföreståndarkollegor som inte alls strävat åt samma håll som jag, kollegor som lämnat över allt ansvar och jobb åt mig. Det är inte alls kul. Jag har haft turen att jobba med två riktigt bra kollegor, varav jag 'förlorade' den ena när jag gick hem och fick Elias. Nu verkar det bli samma sak ingen.....

En kollega sade igår "Som man bäddar får man ligga", när vi talade om detta på jobbet. Jag förstår tanken, men tycker samtidigt att det är ett enkelt sätt att se på det. Det finns aldrig ett bra tillfälle att gå hem och föda barn när man jobbar med människor, och ska man då låta jobbet styra privatlivet? Tyvärr har jobb redan allt för stort inflytande i våra liv här hemma - så nej, inte mer än vad det styr redan. Och, förutom att se till elevernas bästa handlar det även om min arbetsmiljö och trivsel, eller gör det inte det?

Vi får se var det hela slutar. Jag ska försöka att inte tänka mer på detta och hoppas på att allting ordnar sig, men oron finns ändå där. Suck....

Bye!

Sötaste pepparkaksgubben.

Det bästa och sötaste luciatåget jag någonsin sett var dock luciatåget som vår lille Elias var med i idag. Givetvis är han även den bäste och sötaste pepparkaksgubben jag sett. Jag var verkligen en stolt mamma idag, och gubbsingen en stolt pappa.    :)

Dagisfröknarna har övat jättemycket med barnen och hela barngruppen gjorde ett jättefint framträdande. Nästintill alla barnen sjöng vilket var jättekul. Elias såg lite bortkommen ut och visste nog inte vad det var som hände, men hur skulle han ha vetat det på sitt allra första luciatåg!?!?!

Mysigt är även att dagisfröknarna varje morgon tänder ljus vid entrén som får en att känna sig välkommen in till gruppen. Även idag var det tänt och extra fint.

Bye!

Luciatåg.

Idag var det luciatåg på jobbet. Brukar alltid mysa under sådana stunder då stämningen, sången, ljusen och allt runtomkring är så härligt. Men, idag vet jag inte riktigt varför myskänslan inte infann sig. Hur som var det ändå kul att se ett luciatåg, och jag beundrar min kollega som orkar fixa och dona så att allting klaffar vid sådana här tillfällen. Jag antar att landets alla musiklärare kommer dra en suck av lättnad när jullovet kommer och de lyckats dra luciatåg och julavslutningar iland.  Bye Bye!

Bakat.

Idag har jag bakat. Det är inte ofta jag hinner med det, eller unnar mig själv tiden att baka, men idag blev det av. Det blev pepparkakor hem, och enkla pepparkaksmuffins till dagis imorgon. Elias och gubbsingen har smaskat pepparkakor här hemma, och jag har fått i mig tillräckligt av pepparkaksdeg för i år.  Det är tur att pepparkakor endast bakas en gång per år så att magen hinner vila upp sig efter alla kryddor den får i sig.    ;)

Bye Bye!

the A-team.

Veckans lördagsfilm blev The A-team. Gillar actionfilmer som faktiskt är lite roliga också, så denna var riktigt bra. Liam Neeson, Bradley Cooper, Quinton Jackson och Sharlto Copley är perfekta i sina roller, så ingen besvikelse där heller för ett gammalt A-team-fan.    :)


Nu sova. Nighty-Night!


Video.

Igår kväll höll Elias på att leka, studsa, hoppa och krypa runt runt här hemma. Både gubbsingen och jag skrattade så åt honom, så vi satte upp en kamera för att föreviga hans spex. Så här blev det: Elias hade i alla fall kul. Och nästan ännu roligare hade han det när han själv såg videon efteråt. Då skulle han absolut göra samma sak som han gjorde på TVn. Vi borde ha filmat det också. Lille söte kille!!!

Bye!

Två bra och roliga saker.

Det var en jättefin vinterdag idag, men inte orkade jag njuta av den. Suck....

Efter att ha hämtat Elias på dagis, ätit lite mellanmål och lekt lite, tog krafterna helt slut. Den sista timman innan gubbsingen kom hem låg jag nedbäddad i soffan med Elias intill mig från och till. Ibland kom han upp och lade sig intill mig för att gosa, och efter en stund hoppade han ner på golvet igen för att leka då jag var tråkig som inte orkade med något. Stackars lille kille. Men, vad gör man när man är själv med ett barn och samtidigt är sjuk???? Om man dessutom inte har någon att be om hjälp? Jag menar, man orkar bara med till en viss gräns. Sedan då???

Det är dock två bra och roliga saker som hänt idag. För det första skrev alla elever i mina två klasser som jag har i svenska verkligen sitt bästa på proven i förmiddags. Det är så kul att titta på dem när de skriver för fullt, för då har de någonting att visa, då har de pluggat till provet. För det andra hörde min gamla alltid pratglada vän Louise av sig, och det var jättekul att prata med henne. Tiden bara försvinner iväg och vi har inte hunnit prata med varandra på några månader igen. Men, nu blev det ändå en snabb update, så får vi ta igen allt det andra när vi ses nästa gång.

Slutligen fick jag även imorse någonting roligt att se fram emot. Bror och jag bestämde att vi aboslut ska spela julklappsspelet (heter säkert någonting annat, men jag kallar det det) under mellandagarna när vi är hos våra föräldrar igen. Det var så kul förra året, och jag hoppas det blir lika roligt igen. Måste bara komma på något roligt att köpa och slå in som julklappar. Hmmm....

Nu blir det sen middag. Bye Bye!

Fredag igen.

Det är fredag igen och idag har mina elver i 6an prov på klassiker. Kan man det man ska kunna så är det ett lätt prov, och min önskan är att mina elever nu har lärt sig någonting under de veckor vi har jobbat med, pratat om och läst klassiker. Jag själv älskar klassiker, och hoppas att någonting i alla fall har smittat av sig.

Så, nu iväg till jobbet, kopiera upp proven, förbereda klassrummen och orka med de två lektioner jag har. Sedan blir det till att åka hem och spendera resten av dagen tillsammans med mina andra två sjuklingar. Usch vad det inte är lätt att vara förkyld....

Bye!

Snart kväll och läggdags.

Hela familjen är hemma, förkylda och det är snart kväll och läggdags. Skönt. Då kan vi vila upp oss så att vi orkar med fredagen med lite jobb och lite dagis. Nu blir det kanske julkalendern och sedan lite gröt för lille killen. 

Bye Bye!


Förkylda.

pust frust och snörvel..... Elias är den som är piggast utav oss här hemma, och det minsann är inte lätt. Han vill leka, busa, bli buren, gosa och allt som hör en vanlig vardagkväll till. Vi, gubbsingen och jag som nu blivit ordentligt förkylda, vill ligga i soffan eller sängen och bara sova.

En timma kvar att överleva, sedan får vi lägga oss allihopa.
Bye!


Inte bara en....

hihihiii....  det är inte bara en pizza- och hamburgarmage längre. *myser*   :)Bye!

Pepparkaksdeg!

Vad är det godaste och smarrigaste juletid? Jo, mammas pepparkaksdeg!!!! Jag önskar att även Elias kommer att yttra de orden när han blir större. Men, det skulle inte göra någonting om han tycker om själva pepparkakorna mer än degen. Eller, då finns givetvis risken att han aldrig får några pepparkakor....... hmmm.....    ;)


Nu står den i alla fall i kylen och väntar på mig. Tack mamma för receptet!!! Nu är det jul!
Nighty-Night!

Sjukhusbesök.

Idag har varit en något spännande dag, eller intensiv beroende på hur man ser på saken, för Elias och gubbsingen, för att inte tala om Elias farmor. Imorse lekte Elias med sin farmor en stund medan gubbsingen var iväg på ett kort möte. Mitt under sparkturen, som de var ute på, vred sig knät på farmor och det hela slutade med ett sjukhusbesök. Elias fick snällt stanna kvar i stugan tillsammans med snälla Marianne som hoppade in och tog honom en kortis, och Elias hade accepterat det. När gubbsingen var färdig med sitt möte blev det att åka ner till stugan och hämta Elias, åka in till sjukhuset för att hämta upp farmor, sedan tillbaka till stugan och se till att hjälpa till med det som behövdes.

Elias sov totalt en halvtimma idag, och ligger helt utslagen i sin säng och sover nu. Gubbsingen är fortfarande kvar hos sin mamma och jag ska försöka orka fixa det praktiska här hemma innan jag somnar. Dags sätta igång.

Bye!

För allra första gången har.....

För allra första gången har jag inte haft dåligt samvete för att jag varit hemma med vår lille kille idag. Jag har faktiskt varit hemma av en enda anledning: vår lille kille har behövt sin mamma idag då han har varit sjuk. Jag hoppas att detta lugn kommer att hålla i sig framöver då jag antar att vi kommer att få VABba ett antal gånger till innan han blir tolv. Eller, när är det han kommer att få vara hemma själv när han blir sjuk??? När han flyttat hemifrån????

Samtidigt tycker jag att det ändå är bra orättvist i läraryrket eftersom man måste planera för vikarier när man är borta. Planerad ledighet, till exempel när vi åkte iväg till Thailand, säger jag ingenting om för då har man ändå själv valt ledigheten, samt troligen haft tid på sig att förbereda. Om ens barn dock insjuknar under natten, eller om man själv blir sjuk, då är det inte alltid lätt att planera upp för en vikarie huxflux. Jag har kollegor som har fått samtal från vikarierna när de har legat i svininfluensan med 39graders feber, yrat och varit allmänt borta. Hur lätt är det då att komma på vad klassen ska göra!?! Om man åker på magsjuka är det heller inte lätt att sätta sig och planera vad klasserna ska göra mellan toabesöken. Man orkar helt enkelt inte.

Nu är det jättebra med vikarier som verkligen vill göra ett bra jobb och därav hör av sig. Jag hade turen att få en bra vikarie när jag var borta, och för första gången behövde jag inte ägna en halv vecka åt att 'städa upp' efter vikarien utan kunde istället fortsätta med det jag skulle göra. Jag tycker även, så klart, att det för mina elevers skull är mycket bättre om det finns en planering som vikarien kan följa, istället för att eleverna ska sitta av lektionerna och inte göra någonting vettigt alls. Det är snarare fel på systemet. Det borde finnas en annan lösning för vikarier när man är sjuk. Och, som lärare borde man ha rätt av vara sjuk utan att behöva oroa sig för jobbet. Eller?  

Detta har vi, jag och några kollegor, diskuterat på jobbet och kanske är det vi som måste bli tuffare och ställa krav på vår arbetsgivare för att inte stressa ihäl oss. För, det är stressigt att vara hemma och vara sjuk, eller VABba. Det är konstigt (eller, inte alls egentligen....) att perspektiven ändras totalt beroende på var i livet man befinner sig. Jag har sällan varit sjuk från jobbet under mina snart elva år som lärare, vilket är jättetur. Jag har då heller aldrig tidigare reflekterat över det här med vikarieplaneringar då det inte har gällt mig. Nu däremot är det jätteviktigt för mig och högaktuellt. Om det finns en skola i vår avlånga land där detta fungerar, att lärare får vara hemma och sjuka utan att oroa sig för jobbet, skulle jag gärna vilja veta hur de har löst situationen. För, hos oss fungerar det inte.

Nu som sagt har jag inte brytt mig alls idag, och det är ett stort framsteg. Imorgon blir det troligtvis jobb igen då Elias har varit mycket piggare under eftermiddagen, och knappt hade någon feber ikväll. Gubbsingen blir hemma imorgon. Men, det kanske är ett tecken på stress det, att ta sig tillbaka till jobbet så snabbt som möjligt trots att Elias behöver en feberfri dag hemma? Jag menar, varför kan inte egentligen jag vara hemma imorgon också och låta gubbsingen jobba? Jo, för att jag inte har planerat för vikarie imorgon......... suck......

Det var kvällens röriga tankar. Nu sova för att ordna upp tankarna, samt orka med morgondagen.
Nighty-Night!

En kamin här hemma.

Vi har en kamin här hemma, så idag blir det jag som stannar hemma och pysslar om honom. Just nu ligger vår lille kille och sover i soffan, och jag ska passa på att få i mig lite frukost så att jag orkar med dagen.
Bye Bye!
 


Jul i Furuvik.

Igår eftermiddag tog vi oss till Furuvik för att strosa runt och njuta av julmarknaden där. Och, åh så mysigt det var!!! Snö precis överallt, lampor, julmusik och en härlig julstämning. Åter igen, jag kan inte det här med att fota lampor på kvällstid, men här kommer några (något suddiga) bilder ändå:


Jul i Furuvik rekommenderas varmt.
Bye Bye!

Tomtarnas Julnatt.

Den här sjöng plötsligt Elias på imorse. Eller, sjöng och sjöng..... Han sjöng en variant av "tipp tapp tipp tapp tippe tippe tipp tapp tipp tipp tapp!". Spännande att han får sjunga och öva på dagis. Och, det ska bli jättekul att se Luciatåget om en vecka. Videokameran ska absolut med.   :)  


Bye!

2a advent.

Det är 2a advent och vi har nyss vaknat till här hemma. Det är skönt att få lite sovmorgon, speciellt efter en natt som denna då Elias vaknat med jämna mellanrum och varit orolig för något. Längtar efter lugna nätter....

Idag står lek med Elias på schemat. Gubbsingen ska iväg till jobbet en sväng om några timmar, så Elias och jag får sysselsätta oss själva. Först dock frukost och lite julkalendern.

Bye!

Julstädat.

Elias somnade, som vanligt, när han var ute och åkte traktor i förmiddags. Kan inte vara lätt att alltid somna när han får göra det han tycker är allra roligast här i världen.   ;)   När han vaknat till tog vi en liten promenad så att Elias även fick åka lite pulka, och det var populärt det med. Elias pekade, vi drog pulkan.

Eftermiddagen har Elias spenderat med sin farmor, medan jag och gubbsingen har fortsatt att julstäda här hemma. Äntligen har vi fått upp lite julpynt, och äntligen börjar man se lite resultat. Frågan är hur stökigt vi egentligen har det här hemma då vi alltid håller på att plocka och dona.... hmmm... vill nog inte tänka på det.

Igår kväll satte gubbsingen upp belysningen i vår gran ute, och idag har jag försökt fota den. Tyvärr lyckas jag inte riktigt med ljus, fokus och lampor. Men, den är jättefin att titta på när vi sitter i köket på morgnarna och kvällarna. 

 

Nu ska jag mig lite egen tid. Elias sover, och gubbsingen har en av sina närmaste kompisar här, vilket innebär att jag kan göra något för mig själv. (Även om det i och för sig är jättetrevligt att sitta och prata med Per.) 
Bye Bye!


Ute och åker traktor.

Mina killar är ute och åker traktor. En bra stund imorse stod Elias och jag och tittade på traktorn som plogade bilparkeringen vid hyreshusen. Elias hade gärna stått och tittat längre, det var jag som tröttnade. Så, nu mår Elias jättebra när han själv får åka lite traktor. Dock snöar det ute, så det blir nog till att ploga fler gånger idag.   :)

Själv ska jag passa på att dammsuga och städa lite uppe så att det är gjort tills Elias ska sova. Får se om jag hinner med ut och leka lite jag med sedan.

Bye Bye!

All I want for Christmas...

Det är fredag kväll, men vi julpysslar lite smått här hemma. Gubbsingen har klätt granen ute (och fått lite hjälp av grannen). För att komma i stämning lyssnar vi bland annat på denna:


Bye!

Vinter.

Inatt har det åter snöat lite här hemma. Kan inte låta bli att tycka att det är jättemysigt med snö och vinter, bortsett från kylan då. Har vissa dagar tagit en liten promenad till ICA under lunchen trots vädret, och konstaterat att med ordentliga kläder så är det ändå skönt att vara ute. Gillar skarpt min nya jacka, och vintern får gärna vara här för att stanna i någon månad.

Så, egentligen hade jag inget vettigt alls att säga denna morgon.  :)  
Nu är det åter dags att gå ut och skrapa rutor på bilen så att jag kan ta mig till jobbet. Profil- och Elevens val-eleverna, samt BIGarna, kommer att bjuda på festival för blivande 6or i aulan idag, och jag får se om jag hinner dit och kika en stund mellan lektionerna. Kul med engagerade elever som hittar på saker.


en vinterbild, tagen en något grå dag förra helgen

Bye!

Sovmorgon.

Idag tog vi oss sovmorgon hela bunten. Jag lite ofrivilligt, men inte så att det blev någon panik. Var faktiskt lite skönt att få sova ut och vakna halv åtta till Elias som började böka, buffa, skratta och småbusa. Det märks så tydligt när han är utvilad, lille killen.   :)

På jobbet har det åter gått i ett. Både igår och idag var bra dagar då det var kul att jobba. Jag älskar att undervisa, när jag verkligen får göra det. Ofta handlar det om att vara en polis och styra upp lektioner och elever som inte riktigt orkar med det de ska göra, och det är mindre kul. Men, ibland så blir det riktigt bra lektioner och man märker att eleverna faktiskt lär sig något.  

Nu har vi jobbat med klassiker på svenskan och det som är jättekul är när eleverna inser att Disneyfilmerna som de sett, exempelvis Ringaren i Notre dame och Skattkammarön, faktiskt bygger på skönlitterära böcker som funnits med ett antal hundra år. Att idén till filmen Cast Away är hämtad från boken Robinson Crusoe, och att tävlingsprogrammet på kanal4 heter Robinson av en anledning. Riktigt kul att höra "aha!" i ett klassrum.   :)

Så, dagarna på jobbet skiljer sig åt. Det är bara att konstatera. Jag hoppas att de sista veckorna innan jul nu blir mer bra än dåliga. Vore så skönt att gå på jullov glad, än stressad över något. Nu återstår en arbetsdag denna vecka och det är dags att ladda batterierna så att jag orkar med den imorgon.

Nighty-night!

Bråk.

Åh, så skönt det är med bra dagar på jobbet! Idag var en sådan dag. Igår var det verkligen INTE en sådan dag. Trots att jag försöker att inte ta med mig jobbet hem allt för ofta så påverkar det mig ändå, och igår orkade jag åter inte med någonting alls. Jag bara satt i fåtöljen hela kvällen. Jo, och så försökte jag få Elias att lova mig att han aldrig ska hitta på massa dum- och tokigheter i skolan när han blir stor. Det gick nog så där..... 

Det sista jag fick göra, igår eftermiddag, var att gå emellan ett bråk mellan två elever. Bokstavligen, gå emellan. Att det blev bråk var inte den stora grejen, det blir det ibland, på alla skolor kan jag tänka mig. Och, allting brukar reda ut sig på ett eller annat sätt. Det jag reagerade starkas på var att jag för första gången faktiskt var riktigt rädd när jag gick emellan. Jag har gått emellan bråk förut och endast blivit arg och kunnat hantera det bra. Men, inte denna gång.....

Nu var jag inte helt själv när jag gick emellan utan hade hjälp av två andra elever (tack och lov!), men trots det var jag jätterädd för att åka in i skåpen eller få slag och sparkar på mig. När vi väl kommit undan och in i ett tomt klassrum kunde jag inte hejda tårarna. Jag grät inte, men var tårögd, hade en puls på säkert flera hundra och fick magont. Ändå hade jag inte råkat ut för någonting alls. Givetvis hade jag inte alls någon lust att visa eleverna hur jag mådde, men hur skulle jag ha kunnat dölja det när vi satt där? Så, vi pratade. Om det som hade hänt. Om hur vi (även jag) mådde. Om att starta bråk. Om konsekvenser. Om att vara arg. Om att vara rädd. Jag tror, och jag hoppas, att eleverna jag satt med fick sig några tankeställare under samtalet.

Det som oroar mig mest, det som jag funderade mycket på under gårdagskvällen, är att vissa människor verkligen hamnar i dum- och tokigheter med jämna mellanrum. Hur ska man som förälder lyckas uppfostra sina barn till bra människor? För, visst gör man i regel allt man kan för att barnet ska få en så bra uppväxt som möjligt? Ha så bra värderingar som möjligt? Var blir det fel?????? Hur ska vi göra för att vår lille kille ska bli en så harmoniska och bra människa som möjligt???? Jag kom inte fram till några sensationellla lösningar igår kväll, och jag har inte kommit fram till några nu heller. Jag bara hoppas att allt kommer att bli bra.

Under en period framöver hoppas jag att jag slipper det här med bråk. Om jag ska gå emellan två elever vill jag inte vara rädd. Så enkelt är det. Frågan är bara vad jag gör om det blir bråk igen.........

Bye!

RSS 2.0
Ladda ner en gratis bloggdesign p www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!