Nisse och FörstaHjälpen-kurs idag

Idag följde jag med Maddi på en FörstaHjälpen-kurs, och jag är så tacksam för att jag gjorde det. Samtidigt som det är så skönt att få bekräftat att man barnsäkrat hemmet (något så när har vi i alla fall gjort det), så är det lika skrämmande att få höra exempel på hur lätt hänt det kan vara att barn skadar sig riktigt illa. Jag hoppas att det aldrig aldrig händer våra småkillar något. 
 
Förutom att gå igenom farorna i varje rum i hemmet, fick vi veta hur lätt det är att barn sätter i halsen och i värsta fall kvävs om man inte agerar direkt. Ett exempel som instruktören gav oss var att barn gärna gör som vi vuxna, givetvis, och slänger in en handfull nötter när de ska ta några. Inte äter barn nöt för nöt. Vem gör det?!? (Även om jag faktiskt skulle kunna börja med det nu efter att ha lyssnat på henne, samt tvinga småkillarna till att göra det.) Hursom, genom att slänga i ett antal nötter i halsen är det lätt hänt att några fastnar då barn inte hinner tugga i sig alla. Och, är man då inte i närheten blir det riktigt farligt. Ett barn hade satt en morotsbit i halsen när pappan skulle ta av honom tjocktröjan medan han åt, och bara en sådan liten sak kan bidra till en olycka. 
 
Det som var bäst idag var i alla fall att få öva på lille Nisse hur man ska dunka till i rygg och pressa upp luften med fingrarna under bröstkorgen om små barn sätter i halsen. Jag dunkade dock ej tillräckligt hårt och skulle inte ha hjälpt ett enda litet barn, och fick prova igen. Sedan fick jag lära mig att om dunkandet och pressandet inte hjäper kan man slutligen blåsa det som har fastnat i halsen ner i lungorna. Det ger en tid att sedan ta sig till akuten där läkare kan ta över och operera. Bättre det än att barnet kvävs. (Visst var det så, Maddi?) Ett annat bra tips, som jag aldrig hade tänkt på, är att om barn råkar svälja någonting vasst, som glas, ska man blöta en bomullstuss med saft och låta barnet svälja den också. På vägen ut lindar sig sedan bomullen runt glasskärvan och på så sätt river den förhoppningsvis heller ej upp tarmarna under sin färd.
 
Så, nu vet jag teoretiskt hur jag ska hålla om jag behöver hjälpa ett barn som sätter i halsen, och jag hoppas att jag kommer ihåg det om jag någon gång hamnar i en situation där kunskapen behövs. Som sagt, jag hoppas att det aldrig aldrig händer varken Elias eller Simon något. 
 
Det här är Nisse som snällt ställde upp som övningsdocka idag:    :) 

 

  

Ingenting i munnen? Pressa med två fingrar under bröstkorgen för att trycka ut luft.

 

 

På mage på låret redo för fem dunk snett uppåt mellan skulderbladen.

 

 

Man börjar dock med dunk i ryggen, sedan tryck under bröstkorgen, sedan dunk i ryggen igen, sedan tryck under bröstkorgen, och om det inte hjälpt blåser man. Om jag nu inte fick det hela om bakfoten och behöver gå kursen en gång till. Kan vara så.   

 

Slutligen måste jag säga att det är lite skrämmande att de talar om att lägga ner dessa FörstaHjälpen-kurserna. Jag förstår att allt handlar om pengar, men jag anser att alla föräldrar behöver få gå iväg och lyssna, testa samt ställa frågor kring detta och de BVC'er som ger föräldrarna möjligheten till detta är bra. Vår BVC har inte gjort det, och jag är tacksam för att jag fick följa med Maddi idag. Tack, vännen! 
 
Jo, och så var Simon jätteduktig under hela vår tur; han åt sin lunch, en ask russin på det, busade och satt sedan i vagnen. Duktige söte lille kille!    :)  
 
Bye!  
 

Kommentarer
Postat av: Maddi

Man blåser ju för att det som fastnat ska lossna, att det då hamnar i lungan blir jag osäker på. Varför hamnar det inte i magen?
Kram

Svar: Mmmm... funderade på det där också. Men, hamnar det i magen är det ingen fara. Visst kan matbitar fastna i fel strupe, om man råkar andas in när man har någonting i munnen? Om barn exempelvis sitter och äter äppelbitar bak i bilen och jag tvärbromsar, då kanske det blir en ren reflex att man råkar andas in? Fastnar någonting i halsen på småkillarna hoppas jag verkligen att det åker ner vidare i magen och att allt går bra.
Tack igen för att jag fick följa med igår! kram kram!
Ami

2012-11-13 @ 15:47:54
URL: http://Hokori-fallenangel.blogspot.com

Kommentera inl‰gget h‰r:

Namn:
Kom ihÂg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


En gratisdesign av:

jennyjanssons.com

Bilder i headern frÂn weheartit.com


RSS 2.0
Ladda ner en gratis bloggdesign p www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!