Nu blir det politik.

Nu kan jag inte hålla tyst. Nu blir det politik. F'låt! Sitter och tittar på partiledardebatten på kanal 4 och måste få säga följande om ett av de två ämnen som står mig närmast: skolan.

Om det är så att en elev fått Godkänt betyg i ett ämne efter gymnasiet, menar de rödgröna att personen ska ha möjlighet att läsa upp betyget på Komvux. Det är givetvis jättebra. Det håller jag med om. Sedan säger de att personen ska kunna läsa samma kurs om och om och om och om och om och om igen för att kunna höja sitt betyg och få chansen att få en akademisk utbildning. Där någonstans blir det fel i mitt huvud.

Alliansen menar, även de, att personer som vill ska kunna läsa upp sina betyg på Komvux. Den stora skillnaden är att Alliansen vill att det ska finnas en chans att läsa upp betyget, inte att personer ska läsa en och samma kurs om och om och om och om igen om personen redan har ett Godkänt betyg. Självklart ska det vara så.

Jag tror nämligen att alla människor har olika starka sidor och kunskaper. Det är så det ska vara. Det är så det måste vara. Hur ska samhället annars gå runt? Jag har i skolan haft Godkänt betyg (3a som det så fint hette när jag gick i skolan) i nästan alla ämnen. De ämnen jag hade betyget 4a eller 5a i var språken, svenska, engelska, tyska och franska. Det är där mitt intresse ligger, det var det jag hade lätt för och det är därför jag blev språklärare. De personer som får Godkänt betyg när de läst en kurs på Komvux besitter just kunskaper som når ett Godkänt betyg. När de läser kursen igen, och trots detta får betyget Godkänt, besitter de fortfarande kunskaper som når det betyget. Varken mer, varken mindre. Jag tror inte alls på att tvinga fram kunskap, och ännu mindre under omständigheter som stressar kunskapsinlärningen. Det kan inte vara kul att läsa en kurs för fjärde gången och känna att man fortfarande inte utvecklas, att läsa samma kurs om och om och om igen. Eller?

Nej, istället tror jag på att man ska försöka stärka de starka sidor och kunskaper varje människa besitter. Jag tror på att man måste finna andra alternativ som passar bättre, andra möjligheter. När jag träffar elever som avskyr läsning i skolan, har jättesvårt för det, då sätter jag inte Strindbergs Röda rummet i händerna på dem i fyra år och säger: "Försök igen! Du klarar det snart ska du se." Stackars elever! Nej, istället försöker jag se till vilka intressen och styrkor de faktiskt har, och peppar eleverna att satsa på dem instället, och ta läsningen i den takt den kommer. Visst är det väl bra att få satsa på det man kan och tycker om? Visst vore det väl skönt att slippa känna pressen att inte behöva vara duktig på allt? Speciellt det man har svårt för? Visst vore det väl skönt att kunna söka ett jobb som man faktiskt vill ha? Som ligger inom ens intresseområde?

Alliansens förslag att personer som, trots Godkänt betyg, vill läsa upp betyget på Komvux istället ska få tenta upp betyget är mycket bättre. Man besitter de kunskaper man besitter, och har man kunskaper för ett MVG-betyg (men på grund av olika anledningar nått Godkänt betyg på gymnasiet), ja då är det relativt enkelt att tenta upp ämnet och nå betyget. Eller hur?

Så, jag anser att stor del av de rödgrönas skolpolitik är helt åt skogen. Ännu mer irriterande är det att de kör med pajkastning istället för att lyfta fram sina åsikter lugnt och tydligt. I mina ögon förlorar de mycket på det. Nu har jag fått säga mitt för denna gången. Nu är jag lugn igen. Ska fortsätta lyssna på partiledardebatten nu, och försöka låta bli att bli så irriterad.



bilden är hämtad från www.ur.se



Bye!


Kommentarer

Kommentera inl‰gget h‰r:

Namn:
Kom ihÂg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


En gratisdesign av:

jennyjanssons.com

Bilder i headern frÂn weheartit.com


RSS 2.0
Ladda ner en gratis bloggdesign p www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!